10 tips salarisonderhandeling

Een salaris naar wens is een van de meest belangrijke arbeidsvoorwaarden. Zorg dan dat je de salarisonderhandelingen goed uitvoert. Hieronder 10 tips salarisonderhandeling:

  1. Het is niet handig om in een vroeg stadium jouw nieuwe salaris vast te leggen omdat je nog niet de ins en outs wist van deze functie. Inmiddels weet je dat wel. Laat daarom het bedrijf als eerste komen met een salarisvoorstel.
  2. Laat in eerste instantie weten dat je naar het totale pakket kijkt en vraag naar de secundaire arbeidsvoorwaarden zoals opleidingsmogelijkheden en dergelijke.
  3. In de techniek wordt het huidige salaris als basis genomen voor het nieuwe salarisvoorstel. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om een bepaald gewenste salaris voor te stellen. Zorg dan dat je iets hoger inzet zodat je nog wat wisselgeld hebt tijdens de onderhandeling.
  4. Je kan ook secundaire arbeidsvoorwaarden gebruiken om te gebruiken als wisselgeld, zoals extra vakantiedagen, extra reiskostenvergoeding of flexibele werkuren.
  5. Je kan ook uitonderhandelen dat je een bepaalde percentage salarisverhoging krijgt na een bepaalde periode waarin jij je hebt kunnen bewijzen in jouw nieuwe functie.
  6. Check welk salaris marktconform is bij de desbetreffende functie.
  7. Check wat je netto overhoudt van je brutomaandsalaris.
  8. Wanneer bij jouw nieuwe werkgever een bepaalde CAO geldt, googel dan de recente CAO en lees hem door. Check in welke schaal men je wil plaatsen en waar jij denkt dat je thuishoort. Salaris is belangrijk, maar kijk naar de salarisschaal waarin je positie wordt gewaardeerd. Is er ruimte om een schaaltje hoger te komen en hierdoor langer te kunnen doorgroeien?
  9. Als je via een buro binnenkomt,  vraag dan wat de salarisbandbreedte is van deze functie. De recruiter heeft een belang om zo snel mogelijk deze vacature in te vullen. Wees daarom niet direct open over je huidige arbeidsvoorwaarden en vraag of er ruimte zit in het aanbod. Laat de recruiter je dus positioneren.
  10. Zeker als je een in- of verkoopfunctie ambieert is het nu je kans om te laten zien hoe goed je bent in onderhandelen.

Bel mij terug